Hargita hegység

A Székelyudvarhelyt Csíkszeredával összekötő , 13A jelzésü országút legmagasabb pontján , a Tolvajos tetőn (Hármaskereszt ) ,  az útászház mellett észak irányban letérő

7 km – es , 138 A megyei úton juthatunk el Hargitafürdőre  .

A Csíkszeredától 22 km – re és Székelyudvarhelytől 45 km – re található helység gyalog vagy gépjármüvel közelíthető meg .

1350 m magasságban , a Központi – Hargitának nevezett andezit lávából létrejött hegygerincen fekszik Hargitafürdő .

A Hargita név írott formája – ismereteink szerint – legelőször Lázár deák térképén szerepel 1528- ban “Mons Hargita “ formában .

Hargitafürdő , amint arra a neve is utal , fürdőtelep . 1774- ben Endes Miklós tesz említést arról , hogy kénes erupció történt a mai Hargitafürdő területén . Csak a tizenkilencedik század elején fedezik fel a széndioxiddal együtt száraz gáz formájában kiáramló gőzölgéseket .

Mai arculatát hegyvidéki jellege , a létező fürdők és üdülőhelyek , a változatos összetételü borvízforrások és mofetták , valamint a téli sportlehetőségek bő választéka határozza meg .

A település egyik legrégebbi épülete az Uz Bence menedékház , 1941 . október 5- én avatták föl .  Nevét a székelység egyik jelképes alakja adta , Uz Bence és Szilárd József csíkszeredai építész terve alapján készült , székely stílusra ( kőalapon álló faépület ).